Żelazo – bezcenne źródło zdrowia i urody

Zdrowie człowieka uwarunkowane jest m.in. od trybu prowadzonego życia, czynników ekonomicznych, społecznych, jak również zbilansowanej diety bogatej w cenne składniki. W szczególności powinniśmy zadbać o dostarczanie organizmowi dziennej dawki żelaza przypadającej na dorosłego człowieka tj. parę tysięcznych gram.

Niedobór żelaza w stanie początkowym często nie jest rozpoznawalny, gdyż organizm pobiera go z zapasów czyli wątroby. Organizm bardzo oszczędnie gospodaruje zasobami żelaza. Podczas rozpadu czerwonego ciałka krwi, średnio żyjącego około 100 dni, większość jego substancji budulcowych zostaje usunięta, natomiast żelazo przechowywane, z możliwością ponownego wykorzystania. Poważny niedobór żelaza objawia się kołataniem serca, zmęczeniem, sennością oraz trudnościami z koncentracją. W celu szybkiego uzupełnienia żelaza należy przyjmować środki farmaceutyczne oraz spożywać pokarmy bogate w ten składnik. Ze względu na większa przyswajalność polecane są produkty mięsne jak czerwone mięso wołowe.

About the author